Oedeem
Oedeem is beter bekent als vochtophopingen. Vocht dat je vast kan houden op allerlei plekken in het lichaam. Het vaakst komt oedeem voor in de benen. Oedeem kan aangeboren zijn of later in het leven ontstaan.
Lymfeoedeem
Door een stoornis van het lymfevatenstelsel worden lymfevocht en eiwitten onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt onder andere (pijnlijke) zwellingen en stijfheid.
We kennen primair oedeem, dit is een aangeboren en veelal ligt de oorzaak in het onvolledig aangelegde lymfesysteem.
En we kennen secundair lymfeoedeem. Dit is oedeem dat door medisch ingrijpen of een trauma is veroorzaakt. Hierbij kan je denken aan een ongeval of borstkanker met de bijbehorende behandelingen.
Een evenwichtige levensstijl en een regelmatig bewegingspatroon is belangrijk bij de behandeling van lymfeoedeem.
Lipoedeem
Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten. Bovendien kunnen deze vetophopingen pijnklachten geven of de benen snel vermoeid doen raken. Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden.
Momenteel is de enige permanente oplossing het medisch uitruimen van het lipoedeem of wel de tumescente liposculptuur.
Lipoedeem hoort multidisciplinair benaderd te worden.
Veneus oedeem
Defecte kleppen in de aderen (het veneuze systeem) van de benen verhinderen een optimale terugstroom van zuurstofarm, afvalrijk bloed uit de benen richting het hart. Vocht wordt onvoldoende afgevoerd. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen kunnen pijnklachten geven.
Oedeem bij overgewicht
De hoeveelheid lichaamsvocht wordt geregeld door drukverschillen binnen en buiten onze bloedvaten. Bij overgewicht blijkt de druk op de vaten in ons lichaam een stuk hoger dan wenselijk is. Al het vocht uit de benen (bloed en lymfevocht) moet tegen de zwaartekracht in én tegen de druk van het lichaam in, omhoog gebracht worden. Met een te hoge druk op de vaten wordt dit proces bemoeilijkt en blijft er vocht in de benen achter.
Oedeem bij een hoge Bloeddruk
Als je bloeddruk te hoog is heb je ook vaak last van oedeem. Het vocht wordt dan door de hoge druk uit de bloedvaten naar de weefsels geperst.
Behandelingen:
Oedeemtherapie
Therapeutische elastische kousen